Ghid

Traducere în RO

HOGYAN HASZNÁLJUK A HONLAPOT

A Philther a magyar színháztörténet utolsó hét évtizedének történetét tárja az olvasó elé – kreatív felhasználási felületként.

A Philther-projektben kutató színháztörténészek a színházi előadást tekintik a színháztörténet rekonstruálható egységének. Az előadást pedig a rendezője, a címe és bemutatójának évszáma jellemzi. Így fognak találkozni vele a felületen:

Marton Endre: Az ügynök halála, 1959.

E három elem számos keresési és kreatív kalandozási lehetőséget kínál, ráadásul minden olvasó előadásról előadásra navigálva idézheti fel, alkothatja meg, képzelheti el és értheti meg a saját színháztörténetét: múltját, hagyományát és ekként jelenét.

A honlap nincs és nem is lehet kész – folyamatosan bővül, miközben egyre határozottabban kirajzolódik a magyar színháztörténet kánonalkotó előadásainak köre, felkínálva a saját fel- és ráismerés lehetőségét minden olvasónak.

LEHETSÉGES UTAK

A. az előadás kiválasztása a rendező alapján

A Rendezők listája fülre kattintva navigálhatunk az elmúlt évtizedekben aktív rendezői életművek között. Kiválasztva az alkotót, megnyílik kánonformáló előadásainak sora, egyben látjuk életművének valamilyen szempontból lényeges előadásait. A már elkészült elemzéseket kis képek jelölik.

B. az előadás kiválasztása a dátum alapján

Az Előadások időrendben fülre kattintva évszámokat látunk. Amennyiben egy év színháztörténeti kontextusát kutatjuk, csak rákeresünk az évszámra és kibomlik az abban az évben bemutatott kánonformáló előadások sora. A már elkészült elemzéseket kis képek jelölik.

C. az előadás kiválasztása a cím alapján

Az Előadások cím szerint fülre kattintva olykor egymás mellé kerül egy dráma több bemutatója, így már ezzel az információval is ellátva indulhat a történetolvasás. A már elkészült elemzéseket kis képek jelölik.

Az elemzés nyitólapja tartalmazza az előadás korabeli színlapjának minden információját. A nyitólap adatai a Petőfi Irodalmi Múzeum színházi adattárának informatikai rendszerében működő adatbázisból származnak.

A felület jobb oldalán található AZ ELŐADÁS ELEMZÉSE csík, amely elvezet minket a tényleges elemzéshez. Hat szempont közül válogatva ismét dönthetünk, milyen irányban olvassunk tovább. A hat szempont mindegyike rövid felvezetéssel indul, amely megkönnyíti a döntést. A szempontok között szabadon navigálhatunk. A visszatérést a jobb oldalon található színes VISSZA csík teszi lehetővé.

És kezdődhet elölről. Jó barangolást kívánunk!