Bécsy Tamás-díj 2021

2021-ben az MTA Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottsága és a Theatron Műhely Alapítvány a Bécsy Tamás-díjat Szabó-Székely Árminnak ítélte.

Szabó-Székely Ármin gyakorló dramaturg, írói, átírói, színpadra írói munkája a történelem mint fikció jelenségét napi színházalkotói tevékenységében értelmezi. A történelem folyamata lesz dramatikus pillanattá színházi munkáiban, s ezt a művészeti folyamatot dekonstruálja az emlékezetpolitikai keretek történeti rögzítésekor. Szabó-Székely Ármin 2021-ben védte meg Történelem és emlékezet a kortárs magyar színházban című PhD-dolgozatát, melyben az 1950 és 2020 közötti színháztörténeti korszakot egységes emlékezetpolitikai folyamatként értelmezi. Szakírói és dramaturgi munkáiban a kortárs történelemtudomány releváns meglátásait a saját színházcsinálói tapasztalatával ötvözi, elemző kritikái, megszólalásai (kutatási témájából adódóan) a sematizmus, a cenzúra, a nemzettudat alakulásának értelmezői rétegeit terítik elénk, Bécsy Tamás színháztudósi életművéhez, személyes bátorságához méltó módon.

A Bécsy Tamás-díjat az MTA Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottsága és a Theatron Műhely Alapítvány kutatóközössége alapította a veszprémi Színháztudományi Tanszék első induló szemeszterének 25. évfordulóján azzal a céllal, hogy ilyen módon emlékezzék meg a színháztudomány magyarországi intézményeinek megalapítójáról, sokunk mesteréről. A díjat minden évben Bécsy Tamás születésnapján, augusztus 28-án hirdetjük ki és ősszel adjuk át.

A Bécsy-díjjal minden évben egy színháztudományi, drámatörténeti, esetleg színházi gyakorlattal kapcsolatos teljesítményt ismerünk el az előző évből. A díjazott munka jellege szerint lehet tanulmány, fordítás, monográfia, iskolateremtés, tudományszervezés, kulturális menedzsment, művészi alkotás vagy színházi neveléssel kapcsolatos program/foglalkozás. A kiválasztás legfőbb ismérveként a kitartó kutatást, az állhatatos építkezést, a szenvedélyes elkötelezettséget, a közösségteremtés szándékát tartjuk szem előtt. A díj pénzjutalommal jár, melynek mértéke a Theatron Műhely Alapítvány számlájára az adott évben beérkezett 1%-os adótámogatások teljes összege. Reményeink szerint kezdeményezésünk elősegíti a színháztudományi kutatások szélesebb körű ismertségét, és hozzájárul a színházról szóló tudományos igényességű diskurzus kiszélesedéséhez.